jagochmittbanditgng.blogg.se

Livet-helt enkelt!

Lider du?

Publicerad 2014-07-24 23:54:28 i Allmänt,

Lite rekommendationer om du lider av värmen och inte kan sova!
 
 

Behåll pyjamasen på

Det är bättre att klä sig i natur­liga material och ta bort täcket. Tyget för bort svett från kroppen och gör att du sover svalare.

–  Det viktiga är att man ser till att det är svalt i sovrummet och då är det säkert bättre att sova i en tunn pyjamas. Men man får lyssna på sin kropp, säger Marianne Ors.

 

 Ta en kalldusch

För att sova bättre bör kroppstemperaturen sjunka en halv grad. Det kan du uppnå genom att duscha kallt, men inte för kallt. Då kan du bli pigg.

–  Det är diskutabelt. Man får vara lite klok och rationell och då handlar det svåra om att somna när man är varm och svettig. Svalka av dig på ett lagom sätt. Duschar man varmt kanske du värmer upp dina kalla fötter och då har du mycket svårare att somna. Däremot är ett varmt bad avslappnande och det är en himla bra grej.

 

 Låt fläkten blåsa

En frisk fläkt mot ansiktet kan snabbt sänka kroppstemperaturen. Kinderna har en förmåga att släppa ut mycket värme. Men fläkten bör inte stå för nära.

– Ja, då får du en ökad upplevelse av svalka. Men jag tycker att folk är lite dåliga på att temperera sina sovrum. Man ska ha ett varmt täcke på vinter och ett tunt på sommaren.

 

 Sätt lakanet i kylen

Vik ihop det i en påse och stoppa in den i kylskåpet ett par timmar innan läggdags. Dra sedan lakanet över kroppen.

– Oh, det är gammalt. Det används ofta i kulturer där man inte har air condition. Kylskåpskalla lakan är ett beprövat knep.

 

 Fötterna under täcket

Många sticker gärna ut ett ben, men kalla fötter kan störa sömnen. Det är ansiktet som ska kylas.

– Ja, så är det. Har du kalla fötter tar det längre tid att somna. När du sover på vintern är därför bäddsockor en bra sak.

 

 Sära på familjen

En kropp kan alstra 116 watt värmeenergi, så sov i olika rum.

–  Det tycker jag är ett utmärkt knep när någons partner snarkar. Sover du två höjer du också temperaturen, det är gosigt och härligt men blir varmare.

 

 Ät inte för sent

En brakmåltid kort innan du lägger dig är kasst. När kroppen bryter ner kalorier värms kroppen upp, så ät hellre lätt minst en timme innan du lägger dig.

– Framför allt ska du inte äta för mycket. Du ska äta innan, det är en överlevnadsprincip, för om du är hungrig vill kroppen ut och jaga, men ät ingen trerättersmeny.

 

 Drick inte alkohol

Alkohol stör sömnen och det förvärras när det är varmt. Små mängder alkohol räcker för att torka ut kroppen, så att du vaknar törstig och outvilad.

–  Du somnar lättare, men när substansen bryts ner så är det tråkiga att nedbrytningsprodukterna, som har en toxisk effekt, väcker dig. Och du måste kanske gå upp på nätterna för att kissa.

 

  Sov i hängmatta

De är gjorda i tunt material som släpper igenom luft och ventilerar hela kroppen. Förutsatt att man har någonstans att hänga upp den.

–  Tycker du det är skönt så gör det. Det handlar om att vara ”relaxed” och det är lite gott och svalt under ett träd, men det är återigen upp till var och en.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Banditmorsan

35 årig, mamma till 4, sambo!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela